swidish_massage_finnish_version.jpg

Mitä ruotsalainen / klassinen hieronta on?

Laajalti tunnettu ja useimmin käytetty hierontatyyli 

 

Nauti suosituimmasta hierontatyylistä länsimaissa

Ruotsalainen hierontatapa on yleisimmin ja parhaiten tunnettu hierontatyyli länsimaissa. Ensimmäisen hieronta kerran yhteydessä ruotsalainen hierontatyyli on helposti lähestyttävä tapa tulla hierotuksi. Ruotsalainen hierontatapa ja muut hierontatyylit suorittaa harjaantunut ammattilainen, joka on valmistunut opinnoistaan ja suorittanut lisenssin ammattiinsa. Ruotsalainen hierontatyyli toimii pohjalla monille muille tekniikoille, joita länsimaissa tehdään. Näitä voivat olla esimerkiksi urheiluhieronta, syväkudoshieronta ja aromaterapia.

Monet ottavat 50-60 minuutin ruotsalaistyylisenhieronnan tai syväkudoshieronnan, kuitenkin 75-90 minuutin pituinen hieronta antaa hierojalle enemmän aikaa käsitellä lihaksia ja niiden ongelmakohtia ja näin ollen hän voi saada parempia tuloksia aikaan kehon kokonaisen toiminnan huomioiden. Ruotsalainen hierontatyyli on keskimäärin rauhallinen ja hellä se voi olla myös napakka otteinen ja elvyttävä riippuen hierojan persoonallisesta tyylistä hieroa ja siitä, mitä hän tahtoo hoidollaan saavuttaa ja saada aikaiseksi.

Mikäli siedät enemmän painetta hierojan otteissa niin silloin suosittelen varaamaan syväkudoshieronnan tai urheiluhieronnan koska näillä hierontatavoilla voidaan vaikuttaa suoremmin lihakseen ja sen ongelma-alueeseen varsinkin siinä tapauksessa jos tuo kireys tai sen hetkinen ongelma on syvempien lihasten kerroksissa. 

Mitä tapahtuu ruotsalaisen hieronnan aikana

Hieronnan aluksi hieroja levittää hierontaöljyn tai rasvan kohdealueelle pitkin sivelyin. Nämä liikkeet toimivat lämmittävänä ja rentouttavana liikkeinä lihaksille kohdealueella.  Toisin sanoen pehmittää lihaksen pintaa ja sen kalvorakenteita, jotta kohdealue kestää hieronnan edetessä enemmän painetta ja voimakkaampia otteita.

Hierontatapahtuman aluksi hieroja yleensä kysyy onko asiakkaallaan tapahtunut viimeaikoina mitään loukkaantumisia tai muita asioita, jotka voivat vaikuttaa siihen saako hieroa tiettyjä alueita. Tällaisia hierontaa ehkäiseviä asioita voivat olla esimerkiksi: allergiat, kuume, tulehdukset, osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit, verenvuototauti, humalatila ja syöpä. 

Hierontaa ennen voit mainita hierojalle otteiden voimakkuudesta ja niiden sietokyvystä. Yhteisesti sovittu alue (jalat edestä tai takaa, selkälihakset tai rintalihakset) määrittää sen asettuuko asiakas hierontapöydälle peitteiden alle kasvot alaspäin vai kasvot ylöspäin.

Alastomuus käsite hieronnan yhteydessä 

Ruotsalaisen hieronnan tai klassisen hieronnan aikana keskimäärin asiakas on täysin alasti hierontapöydällä peitteiden alla. Riippuen tilanteesta tai asiakkaan toiveesta niin hieroja voi myös poistua hierontatilasta siksi aikaa kun asiakas asettuu hierontapöydälle omatoimisesti pyyhkeiden tai muiden peitteiden alle.  Hieroja paljastaa vain sen valitun hoidettavan alueen hieronnan aikana. Eettisyys on yksi tärkeimmistä arvoista jokaisella ammattihierojalla, joita tulee noudattaa. Laki myös näitä säädöksiä velvottaa noudattamaan. Toki mikäli alastomuus ujostuttaa tai muuten vaivaa niin silloin on mahdollista pitää alusvaatteet päällä. Rintaliivit hieroja voi avata siinä vaiheessa vasta kun asiakas on jo ehtinyt hierontapöydälle esimerkiksi silloin kun yläselkä valitaan hierontakohteeksi. 

 

 

Pieni silmäys itse hierontatilanteeseen

Aluksi teen taustatutkimusta asiakkaan henkilökohtaisesta elämästään sillä hetkellä liittyen hierontatilanteeseen ja kaikkeen siihen, mikä on voinut vaikuttaa lihasepätasapainoon tai loukkaantumiseen ja/tai kireyteen (urheileminen, työ jne..). Eräänlainen yleistarkistus kehon tilaan sillä hierontaan tulon hetkellä. Ryhdin tarkistamista ja näitä perusteita joita jokaiselle koulutetulle hierojalle opastetaan ja myös yleisesti näytössä vaadittuihin asioihin kiinnitän huomiota.  Tarkistukseen liittyy vaatteiden riisuminen alusasu jätetään päälle. Teen havaintoja silmin, mikäli jotain selkeää silmämääräistä on havaittavissa ryhdissä tai lihaksissa kehon eri osissa ja/tai asiakkaan mainitsema jokin selkeä alue nousee selkeämmin esille. Tarvittaessa etenen tiedustelemalla havainnoistani suullisesti. Tämä auttaa työskentelemään tehokkaammin hierojana sillä hetkellä ja siitä hetkestä eteenpäin asiakkuuden jatkuessa. Tämän jälkeen teemme selkeämmin havaitulle alueelle liikkuvuustestejä (älä säikähdä, treenit tehdään salilla tai jossain muualla ei hierontatapahtuman yhteydessä). Normaaleja liikkeitä, joita tarvitaan esimerkiksi vaatteita päälle laittaessa. Näiden liikkeiden avulla voidaan havaita lihaksien kireyksiä ja mahdollisia eroja kehon oikean ja vasemman puolien liikkuvuuksissa keskenään. Tämän jälkeen asiakas siirtyy hierontapöydälle ja hänet peitellään pyyhkeillä niiltä osin mahdollisimman hyvin, joita ei kyseisen hierontatapahtuman aikana tulla hieromaan. 

 

Katsaus hierontaotteisiin

Hierontaotteista sen verran, että aluksi sivellään kohdealue pitkin sivelyottein. Sitten edetään hankaukseen, puserteluun, taputteluun ja muihin otteisiin. Täristely voi olla myös yksi hierojan otteista. Keskimäärin on vahvasti väitetty, että täristely on vähiten käytetty ote. Mielestäni joillakin alueilla kuitenkin melko tehokas ote perustuen omiin kokemuksiini hierojana.  Monet hierontaterapeutit työskentelevät hyvin erityylisesti ja painottavat eria asioita hierojana toimiessaan. Toisin sanoen luovat hyvin yksilöllisen kädenjälkensä hierojan tehtävissään. Yleensä saa ja kannattaakin sanoa jos tahtoo jotain aluetta enemmän työstettävän kuin, mitä hieroja sille antaa käsittelyaikaa. Jos hierontaotteen paine on liian kevyt tai kova niin siitä kannattaa mainita ääneen hierojalle heti alkuunsa.Fiksuimmat hierojat tätä asiaa kyllä yleensä kysyvät myös asiakkaaltaan.

 

Ruotsalainen hierontatyyli sisältää jonkin verran syvää lihastyöskentelyä mutta jos todella tahdot näitä syviä lihaskerroksia käsiteltävän niin suosittelen varaamaan ajan urheiluhierontaan tai syväkudoshierontaan. Tämän tietyn hierontatavan voi ilmaista puhelimessa kertomalla tai sitten nettiajanvarauksen yhteydessä viestikenttään kirjoittamalla.  Hierontahinnat vaihtelevat jonkin verran maittain ja suomessa kunnittain, kaupungeittain ja muutenkin alueittain. Joidenkin kaupunkien kesken saattaa olla merkittäviä eroja hinnoissa ja riippuen osittain tietysti myös hierojan koulutustaustasta. Perusotteita on kuusi. Sively, hankaus, pusertelu, ravistelu, taputukset ja täristely.

 

Yleensä näitä otteita vaihdellaan tarkoitus periaatteen mukaisesti. Keskimäärin sivelyote on se jota käytetään aina alussa ja muita otteita kukin hieroja hyödyntää sen oman näkemyksensä mukaisesti, joka tekee siitä juuri sitä yksilöllistä jälkeä, johon juuri hän tahtoo panostaa. Tässä seuraavassa pieni kuvaus otteisiin.

 

Sively

Sivelyä käytetään aina hieronnan alussa. Lämmittely että jähytys liike riippuen rytmityksestä. Sively koostuu vaihtelevasta liikkeiden rytmittämisestä, tavallisesti toteutettu avokäsin ja sormin sekä koko kämmenosalla. Painetta vaihdellaan kulloisenkin tarkoituksen mukaan. On siis olemassa pinnallisia ja syviä sivelyotteita. Aloitus, välisively ja lopetussively. Aloitus sivelyote kevyempi ja lihaksia lämmittävä. Välisively, joka on voimakkaampi ja ripeämpi, jotta veren virtaaminen kiihtyyy, tarkoituksena voi olla auttaa rentoutumaan kevyemmillä ja rauhallisemmilla sivelyotteilla. Välisivelyllä voidaan hakea esimerkiksi kevennystä mikäli jokin muu ote on aiheuttanut selkeämmän reagoimisen. Lopetussivelyote voi olla jo ripeämpi ja herättelevä.Tietysti sivelyotetta voidaan käyttää myös siirtymävaiheessa toiselle kehon osa-alueelle. Luovuus yleensä rajana kuten sanotaan.

 

Hankaus

Hankaus suoritetaan monesti pyyhkeen kanssa, jotta saadaan mahdollisimman tehokas ote ja lopputulos aikaiseksi.  Ei siis saa liukua iholla.  Lihasta muokkaava ote. Suoritetaan kehon lämpimille alueille. Erityisesti hyödynnetään selkeämmin havaittavilla alueilla, joissa on selkeä jumikohta. Jälleen painetta säädellään sen mukaan, mikä on tuntuma itse lihaksessa tai haluttu lopputulos otteen vaikutuksen ansiosta. Yleensä pureva ja tiukka ote.

 

Pusertelu

On olemassa sekä nosto, että vääntelypusertelu. Kukin jälleen eri kehon osa-alueille sovellettavaksi. Loistavia otteita jaloille ja käsivarsille. Ei paras mahdollinen ote oikein aroille alueille.

 

Ravistelu

Hyvä ote mikäli tahdotaan rentouttaa tiettyä kehon aluetta. Voidaan tehdä joko paikallisesti tietylle alueelle joko avokämmenellä tai puserteluote tyylisesti esimerkiksi tai vaikka koko raajan ravistelu. Keskimäärin käytetään eniten hieronnan loppupuolella.

 

Taputukset

Näitä on erityylisiä. Sormitaputukset, kuppitaputukset, nyrkkitaputukset ja sormenpäätaputukset. Kukin hieroja käyttää näitä sen oman näkemyksensä mukaisesti. Keskimäärin pyritään rentouttamaan lihaksia tai sitten aktivoimaan silloin kun taputukset ovat rivakampi rytmiset. Yleensä hieronnan lopussa, jotta saadaan asiakas virkistymään ennen hierontatilanteesta poistumista.

 

Täristely

Keskimäärin vähäisimmälle käytölle jäänyt ote. Voidaan käyttää muiden otteiden välissä. Koko kämmenen aluetta jännittämällä saadaan täristely ote aikaiseksi ja samanaikaisesti painetaan kudosta syvemmälle. Haastavin ote toteuttaa käytännössä.

 

Yleishyödyllisiä linkkejä ravintoon ja urheiluun nähden

© 2020 Jari Kenttämaa. All Rights Reserved. Designed By Nyombis
Lahjakortti / Gift Card