deep_tissue_massage_front_page.jpg

 

Syväkudoshieronta voidaan lukea kuuluvaksi, osaksi urheiluhierontaa. Tahdon tuoda sen omana osionaan esille siksi, että ymmärrettäisiin paremmin sen vaikutus osana urheiluhierontaa. Tällä hierontamenetelmällä pyritään pääsemään syvemmälle lihaksien kerroksiin, jossa voi olla todellinen haittaa aiheuttava alkutekijä. Täten se auttaa saamaan aikaiseksi paremman ja tehokkaamman vaikutuksen lihaksessa, mitä klassinen hieronta, ei pysty saavuttamaan. Yleensä tästä menetelmästä hyötyvät parhaiten enemmän liikkuvat ihmiset, jotka tähtäävät kilpailu-urheiluun ja siinä menestymiseen. Ja miksi näin? Siksi, että heillä on parempi tuntemus lihaksien toiminnasta ja täten ymmärrys ja kokemus suurempi tämän menetelmän toimivuudesta kuin, mitä vähemmän liikkuvilla ihmisillä noin keskimäärin on. Tämä menetelmä voi tuottaa lieviä kivuntuntemuksia hoidon aikana.  ks. myös urheilijan erikoiskäsittely ja urheiluhieronta )

jari-front-page-blogs4.jpg

Miten syväkudoshieronta toimii?

Aluksi lihakset lämmitetään pitkin sivelyottein. Tämä tietysti voi tuntua samalta kuin klassisen hieronnan otteet. Syväkudoshieronnassa käytetään painetta tomerin ottein ja suuremmalla voimalla, mitä klassisen hieronnan yhteydessä, ei tehdä. Syväkudoshieronnalla voidaan vaikuttaa tehokkaammin arpikudoksiin ja muihin "solmukohtiin", jotka ovat kivuliaita tai muutoin jäykkiä kudoksia. 

Tällä hierontamenetelmällä voidaan vaikuttaa tehokkaammin liikerajoittuneisiin alueisiin varsinkin jos tämä johtuu lihaksien toiminnasta. Johon voidaan vaikuttaa hieronnalla ja edesauttaa toipumista näistä oireista. Tietysti on hyvä parantaa oheisharjoitteilla ryhtiä ja asentoaistia erilaisilla liikeharjoitteilla, joka tapahtuu vapaa-ajalla muualla kuin hierontatilassa. Näitä oikeappisia treenivinkkejä saa toki urheilevilta hierojilta ja tietysti hyvät vinkit löytyvät myös fysioterapeuteilta tai muutoin liikkumiseen perehtyneiden ammattilaisten toimesta.

Syväkudoshieronnan hyödyt

Syväkudoshieronta keskittyy yleensä tiettyyn ongelmaan kuten krooniseen lihaskipuun tai vamman kuntouttamiseen kuten:

 

-Alaselkäkipu

-Yläselkäkivut

-Liikerajoittuneisuus

-Loukkaantumisesta toipuminen

-Ryhtivirheet

-Lihasjännitteet kuten, hamstring, gluteus, quadriceps, rhomboideus 

-Urheiluvammat (juoksijat, hiihtäjät, muut urheilijat) 

-Piriformis oireet / kivut

-Tenniskyynärpää

-

Monet tutkimukset ovat osoittaneet syväkudoshieronnan tehokkaaksi hierontamenetelmäksi monille ihmisille.

Käykö syväkudoshieronta kipeää?

Syväkudoshieronnan tietyissä vaiheissaa voi tuntua epämukavalta jopa kivuliaalta erityisesti siellä arpikudos alueella. Kuitenkin tämän käsittelyn avulla parannetaan verenkiertoa sielä ongelma-alueilla. Aina on kuitenkin sallittua mainita ääneen hierojalle jos käsittely tuntuu liian sietämättömältä. Kipu ei tietenkään tarkoita aina sitä, että käsittely on paras mahdollinen. Kipu voi myös viestiä sitä, että lihasjännite ei tavallaan päästä menemään lihaksien syvempiin rakenteisiin ja tämä tulee tietysti hierojan huomioida omassa työskentelyssään, jotta oikeanlainen vaikutus saataisiin lihakseen aikaiseksi. 

Mitä hierontakäynnillä on odotettavissa?

Hieroja käyttää syväkudoshieronnassaan  esimerkiksi; sormenpäitä, rystysiä, kämmensyrjiä ja kyynärpäitä. Hieroja voi ehdottaa sinua hengittämään syvähengityksiä tehostaakseen näin otteiden vaikutusta osana hänen hierontamenetelmäänsä. Hieronnan jälkeen voi tuntua puutuneisuutta tai arkuutta käsitellyillä alueilla tämän tulee helpottaa muutaman päivän kuluttua hieronnasta.

Varmistu askarruttavissa kysymyksissä hierojalta suoraan ennen hierontaan menemistä. Esim. nettiajanvarauksen viestikenttään kirjoittamalla kysmykset tai soittamalla suoraan hierojalle. Runsas vedenjuonti helpottaa hieronnasta koituvia haittatekijöitä. Lähinnä siksi että aineenvaihdunta tehostuu hieronnan aikana ja sen jälkeen ja vesi auttaa saamaan kaikki kuona-aineet tehokkaammin liikkeelle.

Varotoimet ennen hierontaa

Syväkudoshieronta ei ole välttämättä turvallinen jos on verenhyytymis häiriöitä tai muita suurempia ongelmia verenkierrossa, joten on tärkeää keskustella asiasta ensin lääkärin kanssa. 

-

Jos sinulle on äskeittäin tehty leikkaus, kemoterapia, säteily tai muu lääketieteellinen hoito niin silloin on syytä keskustella lääkärin kanssa hieronnan hyödyistä sekä haitoista ennen hierontavastaanotolle tulemista. Osteoporoottiset oireet voivat myös olla syväkudoshieronnan este. Raskaus voi olla esteenä hieronnalle ylipäätään. Toki on erikseen pätevöityneitä hierojia raskausajan hierontaan. 

-

Hierontaa ei saa tehdä mustelmien, tulehtuneiden tai muutoin tartunnan saaneiden ihoalueiden päälle, avointen haavojen tai kasvain alueille. Muita tekijöitä voivat olla vatsan tyrä, hauraat luut tai lähiaikaiset murtumat. Selkärauma voi pahimmillaan olla myös este syväkudoshieronnalle. 

Mahdolliset sivuvaikutukset syväkudoshieronnalle

Syväkudoshieronta voi aiheuttaa mustelmia käsittelyalueille. On myös olemassa tutkimustapauksia siitä, että syväkudoshieronnan myötä on ilmennyt laskimotromboembolia oireita. Neuropatiaan viittaavia oireita sekä maksa hematoomaa. Suosittelen syväkudoshierontaa täten perus terveille urheilijoille ja aktiiviliikkujille.

-

The takeaway osasto:

Terveiset ja Vastuuvapauslauseke:

Terveiset. Syväkudoshieronta on omanlaisensa ja menetelmät voidaan tietysti toteuttaa hieman eri tavalla erilaisten hierojien toimesta. On tärkää muistaa kommunikoida hierojan kanssa aina kun on hierottavana. Näin ollen saa aina parhaan hyödyn hieronnasta. 

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun tiedot ovat tarkoitettu selventämään riskejä, joita hierontaan yleisesti ottaen liittyy. Eivätkä tämän sivun tiedot korvaa lääkärin neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tämän sivun tiedoilla ei ole tarkoitus kattaa kaikkia mahdollisia varotoimenpiteitä.  Kaikissa edellä mainituissa seikoissa on hyvä neuvotella ensin lääkärin kanssa. 

© 2020 Jari Kenttämaa. All Rights Reserved. Designed By Nyombis
Lahjakortti / Gift Card